Milliós költsége lehet az EFO-nak, ha nem figyelsz. Mutatjuk a megoldást.

Hogyan lehet milliós költsége az elrontott Efo. bejelentésnek-Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer

Az egyszerűsített foglalkoztatás nevével könnyebbséget sugall, ami a szabályozást nézve igaz is. Az EFO azonban rengeteg csapdát rejt. Elég egy apró baki és milliós nagyságrendű tétel lehet a költsége. Megmutatjuk a lehetséges kritikus pontokat és azt is, hogy hogyan kerüld el!

Ha a bejelentés kapcsán 1 percet tévedsz legalább 300. 000 Ft-ba fog kerülni! 10 eset 3.000.000 Ft körüli összeg is lehet!

Tipikus hibák

A megkésett bejelentések okozzák a legtöbb hibát. Oka, hogy a munkáltató későn szól az adminisztrátornak vagy a könyvelőnek. A mezőn pedig már hajnalban ott állnak az idénymunkások, a büfében elkezdett mosogatni egy kisegítő vagy egy autóbusznyi statiszta érkezett az áthelyezett forgatási napra…

A másik tipikus hiba amikor az EFO-s dolgozó már be van osztva egy adott napra/időszakra, de valamilyen oknál fogva nem jelenik meg a munkavégzésre. Az Efo. tv. értelmében az adott nap 9 óráig van lehetőség törölni a bejelentést. Ha ez nem történik meg, akkor a közterheket már be kell fizetni az adott napra. A hiba kialakulásának oka, hogy nem jut el időben az információ az az egyszerűsített foglalkoztatottak bejelentését kezelő adminisztrátorhoz/ könyvelőhöz/ munkaügyeshez.

A harmadik, egy olyan adminisztrációs hiba, amikor ellenőrzés során derül ki, hogy valakinek már lejárt az előző, és még nem lett bejelentve az új időszak. Ez a hiba úgy alakul ki, hogy bár az adminisztrátornak/ munkaügyesnek elküldik a foglalkoztatottak adatait, de nincs pontosan megbeszélve, hogy melyik dolgozó mikor kezd és meddig dolgozik.

A példákat a végtelenségig lehetne sorolni, de lássuk, mi ezzel a baj:

,,1 perc késés is bejelentés nélküli foglalkoztatásnak minősül”

2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

11. § (1) Egyszerűsített foglalkoztatás esetén a munkáltató köteles az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a (2) bekezdés szerinti adatokat. A munkáltató bejelentési kötelezettségét

a) elektronikus azonosítását követő elektronikus kapcsolattartás útján, vagy

b) országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesíti.

A bírság

A bírság mértéke nem ’egetrengető’, de kötelezően meg fognak büntetni!

2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

115/2021. (III. 10.) Korm. rendelet a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről

18. § (2) A munkaügyi bírság legkisebb összege harmincezer forint.

18. § (4) A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság munkaügyi bírságot szab ki, ha a foglalkoztató

1. a) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségét elmulasztotta,

Érdemes kiemelni, hogy a büntetés legkisebb összege 30.000 Ft. A munkaügyi hatóságok egyik ’vörös posztója’ a fekete foglalkoztatás. Ha erre utaló jeleket találnak akkor elég nagy szigorral lépnek fel, érthető okokból.

Ami sokba fog kerülni

30 napra visszamenőlegesen be kell jelentsd teljes munkaidősként.

Legalább a minimálbért ki kell fizesd.

Minimálbér és a munkáltatói kötelezettség együttesen: 262 160 Ft.

10 eset 2. 621. 600 Ft-ba is kerülhet.

2020. évi CXXXV. törvény a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről

11. § (1) Ha a foglalkoztató a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségének nem tett eleget, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság megállapítja a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállását, és kötelezi a foglalkoztatót a bejelentési kötelezettség teljesítésére.

(2) Ha a foglalkoztató a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségének nem tett eleget, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállását – az általános teljes napi munkaidő figyelembevételével – a szabályszegés megkezdésétől visszamenőleg számított harmincadik naptól állapítja meg, kivéve, ha a hatósági eljárás során megállapítható, hogy a bejelentés nélküli foglalkoztatás a harminc napot meghaladta.

Hogyan kerüld el?

Az első ökölszabály, hogy bármilyen egyszerűnek tűnik is az EFO, ne vedd félvállról. Főleg, a bejelentéseket és az EFO-ban ledolgozható munkaidőkre figyelj oda. Vezess pontos nyilvántartást az egyszerűsített foglalkoztatottakról. A jogviszony bejelentését minden esetben a munkavégzés megkezdése előtt tedd meg. 

Használj alkalmazást

Az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer, EFO alkalmazása és kiegészítő csomagja kifejezetten azoknak készült, akik alkalmi-, avagy idénymunkásokat alkalmaznak. Online felületén azonnal látod kiket szükséges bejelenteni. Elkészíti a T1042E ÁNYK xml fájlt, amellyel a nap 24 órájában tudod bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatott munkavállalót. A beépített jogsértésvizsgálat segít a helyes adminisztrációban és ezáltal többé nem kell törvényeket bogarásznod. Az EFO alkalmazás elérhető önálló alkalmazásként is rengeteg hasznos plusz funkcióval, illetve kiegészítő csomagként az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszer előfizetés mellé. 

EFO-csomag-hero-Onine-Munkaidő-Nyilvántartó-Rendszer-v2

EFO alkalmazás

Egyszerűsített foglalkoztatottak kezelése egyszerűen 

• Kigyűjti a bejelentendő napokat a beosztások alapján.
 
• Elkészíti a T1042E nyomtatványhoz szükséges xml fájlt.
 
• Listázza a bejelentések és a NAV nyugta adatait.
 
• Támogatja a szabályszerű foglalkoztatást a jogsértésvizsgálattal.
  
Most 30% kedvezménnyel a Számlázz.hu előfizetők részére!
 

Kapcsolat

Kérdése van? Írjon nekünk!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

A kipróbálás kötelezettségmentes!
Számlázási adatok megadása NEM kötelező.